Tarihçe

Ege Üniversitesi HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAUM), Temmuz 2009 tarihinde kurulmuş olan ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir kuruluştur.

Merkezde yürütülen etkinlikler

• HIV ile yaşayanlar için danışmanlık hizmetleri (Hasta Danışmanlık Birimi)
    • Tıbbi danışmanlık
    • Psikolojik danışmanlık
    • Beslenme danışmanlığı
    • Akran danışmanlığı
  • Eğitim etkinlikleri
  • HIV ile yaşayanların bilgilendirilmesi
  • Sağlık çalışanlarının eğitimi
  • Süreli yayınlar
    • HIV Tedavi Bülteni (2010 yılından itibaren yılda 3 sayı)
  • Diğer
  • Yayınlar
  • Koruma ve önleme etkinlikleri
  • Bilimsel araştırmalar

EGEHAUM Temmuz 2018 itibariyle 600’den fazla hastaya hizmet vermektedir.

EGEHAUM Hasta Danışmanlık Birimi’nin işleyişi aşağıdaki gibidir:

İlk kez başvuran hastalar için

• Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’na ilk kez başvuran HIV pozitif hastalar, kliniğin kayıt memurları tarafından EGEHAUM’a yönlendirilir.
  • Merkezin ofis sekreteri hasta ile görüşür ve testleri ve ölçümleri yapılmak üzere bir randevu verir.
  • Test sonuçları çıkan hastaya hekimi görmesi için bir randevu verilir.
  • Klinik doktoru hasta ile görüşür ve hasta için bir dosya açar.
  • Hasta tarafından istek belirtildiği takdirde, hasta akran danışmanı ile görüştürülür.

Düzenli takip edilen hastalar için izlem

• Hasta ofis sekreterini arayıp bir randevu alır.
  • Randevu gününde hastane sistemine kayıt yaptırdıktan sonra hasta danışmanı tarafından görülür.
  • Hastanın nabzı, kan basıncı, vücut ağırlığı ve bel çevresi ölçülür.
  • Rutin testler için istek yapılır
  • Hasta laboratuvara gider ve kan aldırır
  • Daha sonra ilaç yazdırmak ve/veya yakınmalarını iletmek için doktor ile görüşür.

Test sonuçlarının yorumlanması ve hastaya bildirilmesi

• Test sonuçları genellikle bir sonraki gün doktora ulaşır. Bazı testlerin sonuçları daha uzun sürede çıkabilir.
  • Doktor sonuçları gözden geçirir ve yorumlar.
  • Testlerde herhangi bir sorun yoksa hastaya bildirimde bulunulmaz. Gerekli olduğu takdirde hasta ileri testler yapılmak/testleri tekrarlamak/başka uzmanlık alanlarına yönlendirilmek üzere yeniden çağrılır.

Telefon veya e-posta ile danışmanlık

• Merkezin 0.232.3902968 numaralı telefonu ofis sekreteri veya hasta danışmanı tarafından yanıtlanmaktadır.  Hekime danışılması gereken konular sekreter veya hasta danışmanı tarafından hekime aktarılır ve hasta hekimin önerileri doğrultusunda yönlendirilir.
  • E-posta (egehaum@gmail.com) yolu ile gelen sorular ofis sekreteri veya hasta danışmanı tarafından doktora yönlendirilir.

EGEHAUM hâlihazırda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın poliklinik binası içinde üç odada hizmet vermektedir.